Financieel verslag 2022

Inkomsten: In overleg met de gemeente hebben we over 2022 minder subsidie ontvangen. Omdat we dit jaar gelukkig weer meer open konden, aangezien we geen last meer hadden van Corona en vogelgriep, hebben we weer inkomsten gehad door de knutselmiddagen. Ook hebben we een nieuwe bron van inkomsten gevonden in Green Oil, die gebruikte olie inzamelt en hergebruikt.

De personeelskosten zijn flink gestegen t.o.v. 2021, omdat we dit jaar weer een BBQ hebben georganiseerd voor de vrijwilligers en zij met Kerst een giftcard hebben gekregen om onze waardering voor hun inzet gedurende het hele jaar te tonen. De kinderboerderij steunt volledig op de inzet van vrijwilligers! Vorig jaar is hier vanwege Corona en privé-omstandigheden niets van terecht gekomen.

De dierkosten zijn t.o.v. 2022 ook enorm gestegen. De dierkosten omvatten o.a. de vaccinaties van de dieren, het scheren van de Alpaca’s en de schapen, de hoefsmid, de paardentandarts en de dierenarts. Ook zijn door de inflatie de kosten voor voer en bodembedekking gestegen t.o.v. 2021.

De algemene kosten zijn gestegen t.o.v. 2021 door de gestegen kosten voor de ophaalregeling voor de container en sinds dit jaar hebben we het felbegeerde Zoönosenkeurmerk mogen ontvangen, waarvoor ook betaald moet worden. Sommige kosten zijn niet in hetzelfde jaar betaald als waarin ze gemaakt zijn, waardoor een scheef beeld is ontstaan. Verzekeringen hebben we bijvoorbeeld al vanaf oprichting van de stichting gehad en betaald evenals het lidmaatschap van het overkoepelend orgaan voor kinderboerderijen, de SKBN.

Sinds oktober van dit jaar hebben we een samenwerkingsverband met Coöperatie Duurzaam die op vrijdagmorgen een koffieochtend op de kinderboerderij organiseert, die voor iedereen gratis toegankelijk is. We gaan nog veel goede dingen van ze horen!

In 2023 staan er bezoekjes gepland van scholen en de scouting. In juni zullen we deelnemen aan Didam op Stelten. De kinderboerderij is op woensdagmiddag geopend en er is vaak op deze middag een knutselmiddag. Dit staat altijd aangegeven op onze website en op Facebook.

Op de kinderboerderij staan o.a. een weggeefkast waar men spullen in kan zetten of iets uit kan halen. Ook zijn we een zwerfboekenstation. We ontvangen geregeld mooie, nieuwe kinderboeken, die kinderen gratis mogen meenemen. Dit is om het lezen te bevorderen.

We hopen nog steeds op meer vrijwilligers, zodat we meer dagen open kunnen.